SFF-torsk

Söderhamns FF torskade och nu hoppas vi Hudiksvall kan ta en trea för omväxlings skull. Annars kan deras dagar i division 2-fotbollen vara räknade.

Storsjö ... nej

En bloggare föreslog tvångsmedicinering på jämtlänningar som håller på och tjafsar om storsjöodjuret. Jag instämmer. Samma medicinering till dem som pratar om snömän och liknande.

Erkänn!

Hur vore det om den som begått morden i Arboga kunde träda fram och erkänna? Oavsett om det är tyskan eller någon annan, så måste det vara olidligt att leva med i dag, i morgon och om tio, femton och 40 år.

Tre rätt

Tre rätt på lotto - har vi hört det förut?

Montenegro

Reser till spännande Montenegro snart. En vit fläck på kartan är det, men huvudstaden heter Podgorica och euro är valutan. Har också lärt mig att landet är litet och vackert. Har du varit där eller vet du något om landet?

Karljohan är död

Karljohan-svamparna är ruttna. Skulle ha varit ute och plockat dem för tio dagar sedan. Men kantarellerna är stora och fina. Och lingonen är på g, medan blåbären står sig ett par dagar till.

Zlatan

Zlatan inledde serie A-säsongen med att göra mål för Inter. Han är duktig den där skåningen. Hoppas nu inte kvällstidningarna öser på med åtta sidor Zlatan i morgon.

Macka

Åt en lunchmacka på restaurangen som vid en direkt översättning från engelska till svenska skulle komma att heta "Undervattensvägen". God men förödande liten var smörgåsen, men egentligen alldeles lagom för en som knattrar på ett tangentbord dagarna i ända.

Sverige 2008 igen

Hallstahammar: En 16-årig pojke knivskärs till döds av en 18-åring. Ridå.

Gulingarna borta igen

I onsdags hade jag ingenting med mig att plocka kantareller i - och hittade mer än jag kunde ta med mig. Dagen efter hade jag med mig en halvstor tvättkorg - och hittade en kantarell.

Leksand

Undrar hur det kommer att gå för Leksand IF ishockeysäsongen 2008/2009?

Sverige 2008

I Överkalix tyckte två 20-åringar att det var kul och supa till, ta lite narkotiska preparat och sedan gå ut och skjuta hagelgevär - en torsdagskväll. Hej och hå.

Mexiko 2008

I Mexiko har elva personer hittats halshuggna. De var dessutom försedda med handbojor och torterade. Allt i spåren av narkotikauppgörelser. Man undrar var världen är på väg?

Högtidsstund

På lördag är det högtidsstund för oss som sympatiserar med det engelska ligalaget Ipswich. De sänder nämligen matchen Watford-Ipswich på Viasat sport. Det betyder ett besök på ortens Oleary´s-restaurang.

Hets

Svenska spel ska bedriva en inte alltför aggressiv kampanj för spel. Det är lite som att spika tyst. Jag fick i samband med ett spel jag gjorde häromdagen en lapp som upplyste mig om att jag får 10 kronor rabatt på ett av deras spel.

Näsviken ...

... vinner fotbollsfyran, Forsa slutar etta i femman, Nordanstig vinner norrsexan, Enånger skuttar förbi Norrala och vinner södersexan, medan Järvsö kliver förbi ABK 3 i norrsjuan och Långhdes IF tar förstaplatsen i södersjuan. I de lokala damserierna vinner Mohed trean, Järvsö fyran, medan Strömsbruk snor topplatsen i femman. Kom ihåg var ni läste det - redan den 28 augusti.

Blondinbella plockar ...

... förmodligen inte svamp. Hon håller förmodligen hellre till vid svampen - på Stureplan.

Arboga

Konstigt att en nämndeman i Arbogamålet pratat med media ... När en kvällsdrakejournalist ringer och börjar smattra på med frågor, då är det förmodligen ganska svårt att hålla snattran. Och tydligen har inte nämndemännen någon mediautbildning.

Gröna armén

Green management academy heter företaget som bildar Hälsingetidningar i ledarskap. Intressant, riktigt intressant. Och jag som trodde att före detta militärer inte hade SÅ mycket att komma med.

Bryt med dem

Isolera alla länder som för krig. Bryt förbindelserna, skriv inte om dem, prata inte om dem.

Där var de

Mitt i skogen bakom huset hittade jag dem: kantarellerna. Inte många men fullt tillräckligt för att bära med sig hem utan korg och fullt tillräckligt till två mackor.

Ink Club

Har ni sett reklamen för Ink Club? En man tar en slägga och slår sönder skrivaren. Så känner man ibland när man är utan färgpatron. Och andra gånger också, förresten, när datorhelvetet jävlas i största allmänhet. Men som sagt, radera en massa skit som finns på hårddisken. Då går datorn i alla fall fortare.

Jogga

Jogga verkar vara på väg att bli inne igen. Undrar om Blondinbella joggar eller om hon bara - bloggar. Jag ska snart börja - jogga. Det kommer att låta som en mistlur i lungorna i början. Det är smällar man får ta.

Stressa av

Är datorn långsam? Se över all smörja du har i den och radera gamla program och filer du inte använder eller redan har bränt ner på cd/dvd. Jag har just gjort hemmaburken 50 procent snabbare - och roligare - genom att radera hej vilt.

Ok, lite mode

Ok, apropå Blondinbella och mode, här kommer ett par rader mode. Handlade tre par byxor och fyra skjortor för halva reapriset på Dressman och Kapp-Ahl härförleden. Ganska långt från Stureplans modeaffärer och knappast det senaste i klädväg, men allt satt förbaskat bra.

Blondinbella

Jag måste medge att Blondinbella har betydligt fler träffar på sin sida än vad jag har på Örnkoll. Kan det bero på att jag sällan skriver om kläder och mode? Eller beror det på att mitt klädkonto inte överstiger 1000 kronor per kvartal, medan Blondinbella shoppar för flera tusenlappar varje månad?

Bergsjö

Bergsjös damer i fotbollstvåan har förfärligt svårt att ta poäng, men 1-4 mot Sundsvall var ett stef framåt. Kan de mäkta med en seger innan höstlöven lyser klargul/röda?

Har du sett herr Kantarell?

Jag har det inte. Men grannen har hittat "ett par ICA-påsar" av dem. Jag har sett slemproppar och andra oätliga prylar som dyker upp ur marken och som inte ens djuren vill ha.

Skönt

Håll med om att det är skönt att OS är över?

Ingen Clinton

Hillary Clinton nominerades inte till vice president av Barack Obama. Det gjordes i stället Joe Biden. Hade det inte varit bättre med en kvinna i stället för en gubbe som varit politiker sedan 1972?

Nadal

Tysken Björn Phau spelade lysande tennis i första omgången av US Open. Problemet var att världsettan Rafael Nadal spelade en watt bättre och lyste lite, lite mer. Därför vann spanjoren i tre raka set. Karl´n är omöjlig.

Eldade böcker

Barnen i Afghanistan skulle få nya skolböcker. Det tyckte inte de fundamentalt religiösa talibanerna som i stället valde att elda upp dem. 100 000 nya böcker gick upp i rök i ett bokbål.

Religion roligt?

Två företrädare för skiftande religiösa inriktningar hävdade i en artikel i Expressen härförleden att religion gör människor lyckligare. De hänvisade till en undersökning. Det rimmar illa med utvecklingen i fundamentalt troende länder där folk sprängs ihjäl till höger och vänster i trons namn. Sanningen är väl den att de inte vet något annat. Amen.

Team Hudik

Hälsingland behöver ett damlag i ettan. Därför är min önskan följande: Team Hudik går upp i division 1-serien och Mohed kliver upp i tvåan. Upplösningen av fotbollsserierna på hösten är alltid lika spännande, men håll med om att den där lösningen är rätt bra?

Tröst i höst

Hört talas om Nikka Costa? Leta rätt på henne på en skivbutik på webben eller i en affär på stan. Hennes smittande rytmer kan vara tröst i höst. Fast hösten är rätt härlig ändå, eller hur?

Karlstad

På besök i kära gamla Karlstad tänkte jag stanna till på Tingvalla IP i Karlstad för att se satsningen Carlstad United möta klassiska Öster i liten seriefinal i division 1-fotbollen. Jag valde ett krogbesök i stället. Det gjorde förmodligen många andra karlstadsbor också eftersom bara 542 åskådare letat sig till arenan. Jag frågade varför inte fler går på fotboll: Det är bara Färjestad här. Det var 800 och kollade på Färjestad mot Tappara i Skåre. I mitten på augusti. Ridå.

Nagelklippning

Michael Phelps tog åtta makalösa guld i OS. Ett av dem var med så små marginaler att om Phelps hade klipptnaglarna före loppet, ja, då hade han förmodligen förlorat guldet till serben Cavic.

Söderhamn bäst i Hälsingland

Söderhamns FF vann även det andra derbyt i division 2-fotbollen. 1-0 mot Hudiksvall på Hällåsen gör att de får epitet Bäst i Hälsingland.

Jörgen

Jag säger bara två saker: Jörgen Persson.

BNP & idrott

Undrar vilket land med minst antal invånare och/eller lägst BNP som nått högst i OS medaljliga?

Otroligt, Persson

42 år gammal har Jöregn Persson kvalificerat sig till OS-kvartsfinal i bordtennis. Otroligt. Och vi blir itne förvånade om han tar sig vidare ytterligare en omgång. Pensionärskollegan Zoran Primorac, Serbien, låter ju som en rollatorernas kamp.

Bra, Marie

Krönikören Marie Söderqvist i Expressen skrev något himla bra i går. Hon förundrades över hur svenska OS-höjdare utan att uppenbarligen reagera kan tävla i en diktatur som Kina och inte problematisera över det, men i nästa stund kan gå i taket över att några utslagna(!) svenskar tar en öl under dubbelfinalen i tennis. Bra fråga.

På fel köl

Värmlänningen Fredrik Lööf, i par med Anders Ekström, kom på fel köl i finalseglingen och det förväntade guldet blev ett brons. Nu är det väl kört för Sverige vad gäller guld, va´? Tur att det bara är lek.

Hästdoping

Inte nog med att människor dopas under OS, nu har även en häst proppats i något skit som ska öka hästens blodcirkulation. Den jäveln som stoppat i en försvarslös häst sån skit borde dras efter hästen under 100 meters galopp.

En värmlandspôjk till ...

... ska försöka ordna ett svenskt guld. Kristinehamnaren Fredrik Lööf och hans kollega Anders Ekström seglar för fulla segel mot guldet.

19.30 ...

... är det nya världsrekordet på 200 meter. Usain Bolt löpte rekordet i OS-finalen. Det var makalöst att se hur han vecklade ut sina 196 centimeter och sköt dem framåt de sista 100 meterna. OTROLIGT.

Trygghet

Att lyssna på friidrottsexpertkommentatorn Anders Gärderud vid Peking-OS känns lika lugnt och tryggt som det gjorde att hålla i snuttefilten när man var fem. Lägg till det kunskapen han besitter och minnesbilderna han framkallar från sin OS-vinst på 3 000 meter hinder i Montreal 1976 och OS-friidrotten blir än mer njutningsfylld.

Fågelskådare

Jag tycker fågelskådarfolket är riktigt festligt. När en härfågel syntes i Hudiksvall på tisdagen var det en riktigt udda besökare, vet HT att berätta.

Konstsim

Nu har jag bestämt mig: Jag satsar på konstsim till OS i London 2012.

Våldtagen - på en konsert

En Ljusdalskvinna åkte till Gävle för att bevittna en konsert med Lars Winnerbäck. När hon gick på toaletten överfölls och våldtogs hon. Vad är det för sjuka människor som rör sig ute?

Jens ut

Är inte bordtennisspelaren Jens Lundquists insats lite typisk för Sverige i detta OS: ut i första omgången - mot en australier. Jag visste inte ens att de kunde spela pingis down under.

En värmlandspôjk kunde inte

Ok, jag medger att jag hade fel och att Stefan Holm inte vann. Det gör ont i värmlandshjärtat.

En värmlandspôjk han kan

Snart tar Stefan Holm Sveriges första guldmedalj i Peking-OS. Tänk att det ska till en äkta värmlandspôjk för att greja detta.

För mycket OS?

Vad tycker alla stackare som inte tycker om OS? Det är ju OS på någon kanal dygnet om och jag kan inte annat än tycka lite synd om dem. Vad tycker du?

Svenskar i OS

Svenska dressyrlaget hade otur med domarna som rev ett bord och störde ekipaget under tävlingen, svenska brottaren blev bortdömd av domarna som "gav" italienaren tveksam seger, roddaren hade gräs i banan så båten drog snett, seglaren blev bortfintad av engelsmannen som "stal" vind för svensken som därmed kom sist i seglingen och sexa i sammandraget i stället för tvåa och häcklöperskan stöp på första häcken. Har svenska OS-deltagarna otur eller är de helt enkelt för dåliga?

Faller en faller alla

Först föll Sanna Kallur, sedan föll Mustafa Mohammed som ett sänke genom 3000 meter hinder-fältet.

"Sanna Fallur"

Kollega Wellander satte det perfekta, men trista svenska OS-rubrikförslaget: "Sanna Fallur".

Morallösa

Min kollega på Ljusan, Malena Hilding, skrev i en krönika häromdagen om de obegåvade tilltagen att helt nonchalant slänga skräp på marken rätt upp och ner där du går, står eller åker. Såg det själv häromdagen. Rutan på en bil öppnas och ut far en tom dricksflaska. Smarta typer.

Förresten ...

... var det rätt av SOK-sportchefen Östh att plocka ut de svenska simmarna som drack öl under tennisdubbelfinalen?

Läs Larsson

Har du inte läst Stieg Larssons trilogi än, så gör det omgående. Välskrivet, initerat och spännande. Den första filmatiseringen av böckerna håller på att spelas in och det är med spännig vi ser fram mot premiären.

OSis

Ett gäng svenska OS-simmare gjorde något de visste att de inte fick: drack öl iförda landslagsdräkterna. Omdömeslöst. Glenn Östh härsknade till och bad dem gå hem till OS-byn. Självklart ska de inte sitta och dricka bärs i de officiella olympiakläderna.

Gymnastik

Själv har jag fullt sjå att stå på händer - mot en vägg. Därför är det med stor fascination jag ser på gymnastiken i OS. Där gör de saker som är osannolika - på en bom, i ringar, i barren, i fristående och på bygelhästen. Otroligt!

Diskus

Niklas Arrhenius och Anna Östberg gjorde tre diskuskast vardera, sedan var deras OS-insats slut. Niklas var fmmeter från st årsbästa och Anna sju metr från sitt årsbästa. Sämst när det gällde, alltså.

Fyrisån

Besökte Uppsala under helgn för festligheter. Noterade under festligheterna att det verkar vara populärt att slänga cyklar i Fyrisån. Flera fullt åkbara fordon hade uppenbarligen placerats där. Kanske kommer det att bli ändring på det efte OS, för cykelns status måste väl höjas efter två svenska OS-silver?

Rätt eller fel?

Gjorde Ara Abrahamian rätt eller fel som gjorde en protestaktion genom att slänga bronspengen på mattan och lämna prisutdelningen vid Peking-OS?

Derby

Om en vecka är det derby i division 2-fotbollen. Söderhamns FF tar emot Hudiksvalls ABK på Hällåsen. Kan SFF ta en ny trea? Laget slog ju ABK på Glysis i våras. Kan ABK producera ett mål? Det var länge sedan. Kan SFF följa upp segern mot Heby med en ny seger som ger laget än fastare mark under tassarna? Frågorna är många inför derbyt fredag den 22 augusti.

Geting

Stockarna, som ska bli ved, börjar ta slut utanför ladan. Dagens brottargrepp på stora löv- och barrträd renderade två stick från ilskna getingar. Vad är det de häver ur sig, de små rackarna. Ont gör det i alla fall ännu fem timmar efteråt!

Domarna

Domarna får klä skott för svenskarnas misslyckande i OS. Ara Abrahamian dömdes bort i brottningen, dressyrryttarna hade otur med domarna i sin idrott och ytterligare en svensk (minns ej gren) ansåg sig ha blivit båst på framgång på grund av domarmiss. Är det bara svenskarna som drabbas av dåliga domare?

204 centimeter

Det är stor basketshow på tv NU. Grekerna mäter 204 centimeter i snitt och de möter "korta" USA som snittar 199 cm. Värst i grekernas lag är en mörkhyad man som mäter 207 cm och väger 156 kilo.

Stryka

Det är kul att stryka skjortor. Jo, det är det. Pröva. Ta fram garderobens samtliga skjortor och stryk dem. Det håller jag på med. Jag tar fem åt gången. Sedan kan jag aldrig välja t-shirt av ren slöhet.

Castro

Fidel Castro ska bli bloggare skriver en av kvällstidningsdrakarna. "Kamra Fidel reflektioner" är namnet. Bättre sent än aldrig.

Lassi

Lassi Karonen är min nya stora svenska idrottsidol. Hör bara: karl´n har gått till OS-final i rodd. En hobby han har är att spela - fiol. Han är lugn som en filbunke. Och det bästa av allt, han kommer att ta medalj.

När idrott blir politik

Ett laddat möte ägde rum i OS. Ett georgiskt beachvolleybollpar mötte ett annat par - från Ryssland. Det var rent utav norénsk (efter Lars Norén) stämning på plan.

Gräslig otur

Frida Svensson hade gräs i sin bana i singelscullersemifinalen, enligt henne och hennes tränare. En dålig bortförklaring eller...?

Cykelsilver

Ännu en osvensk insats och ännu en gång i cykel. Gustav Larsson tog silver i herrarnas tempolopp vid Kina-OS. Det verkar som om cyklisterna prickat formen, vilket man inte kan säga om en del andra svenska OS-resenärer.

Fem

Fem dagar kvar på semestern. Jag har inte ett uns av ångest inför att komma åter. Fast fråga mig på söndag kväll och måndag morgon.

Svamp

Letade svamp i dag. Hittade oätliga ruttna svampliknande föremål som förmodligen till och med djuren undviker.

Politik - eller?

Politiska beslut fattas och bomberna faller över Georgien och dess utbrytarenklaver. Sedan får vi se de gråtande familjerna - eller det som är kvar av familjerna - i tv. De har förlorat sina hem och i värsta fall sina släktingar. Man undrar vad politikerna håller på med år 2008.

Härligt, Sverige

Roligt att Sveriges damer gått vidare till kvartnfinal i OS-fotbllen och är det någon gång de ska slå Tyskland så är det väl nu. Det har förresten varit riktig kul att följa damturneringen. Såg ni till exempel Cristianes hattrick för Brasilien mot Nigeria? Fotbollsgodis!

Ljumberg

Jo, det står Lumberg, med "m". För aldrig har väl Fredrik Ljumberg varit svalare. Nu gör hn en Mona Sahlin och tar en time out från fotbollen. Han kan lika gärna sluta, driften för sporten fnns knappast kvar. Och pengar har han gott om.

Fulla på pressträff

Mediapajasarna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson dök upp fulla på presskonferensen för Kristallen. De gjorde det för att de "hade någo atfira". Jag har aldrig riktigt greppat de där två. Har du?

Ry(s)sland

Hur vore det om ryssrna gav sig iväg från Georgien?

OS - bäst hittills

Bäst hittills i OS är, bland de aktiva: Emma Johanssons cykelsilver. Oväntat, osvenskt och med en smak av blod när mjölksyran pumpade ur öronen på upploppet. Näst bäst, men med chans på topplats: Lasse Koronen och Frida Svensson, singelsculler. Bäst bland kommentatorerna: Dennis Aulander, basketexpert, som engagerat och initierat kommenterar OS-turneringen i basket. Sämre är Björn Fagerlind som tajmat dåligt hittills.

Dyrt

En ryss har köpt sig ett hus. Pris: 4,7 miljarder. Jo, MILJARDER kronor. Frågan är hur rena slantarna är ... Villan ligger på franska Rivieran i byn Villfrance, skriver Times.

Doping

Första dopingfallet i OS är presenterat. Det tog två dagar. En spansk cyklist hade alltfr hög epo-värden. Då stänger väl IOK av henne?

Mitt i natta

Går du upp mitt i natten och kollar OS?

Krig & fred

Georgien och Ryssland krigar, men i OS i Peking tog den ryska och den goergiska skytten varandra i hand och struntade i det som utspelar sig på ett politiskt plan.

Rodd

Lika kul som cyklingen var ur svensk synvinkel, lika kul var rodden. Två svenska singersullrar vidare och det är så himla osvenskt att man - blir glad.

Fenomen

1 500 personer kliver på en färja, åker en runda till Helsingfors. På vägen äter de sjukt mycket på de dignande smörgåsborden, handlar perverst mycket i tax free-affärerna och äter lite till. Och handlar lite till. Sedan är det dags att spela, dricka och dansa. Det är något skevt över de gigantiska kryssningsbåtarna. Ett monumentalt frossande - på djupt vatten. Jag var själv en del av det under veckoslutet.

Litet

Var Emma Johanssons silver i cykel stort var boxarnas insats desto mindre. Utslagna till höger och vänster och man undrar på vilka meriter de fick åka iväg på.

Stort

OS-silver till Emma Johansson på damernas linjelopp i cykel. Det är precis sådana insatser vi behöver mer av: en svensk eller svenska som överträffar sig själv, som inte är skadad och som inte tappar på slutet, utan som tar blodsmaken och dessutom är på väg att ta guld. Gåshuden kom smygande där i tv-soffan på söndagsmorgonen. Flera sådana svenska OS-insatser, tack.

Färja

Silja Symphony heter en färja som trafikrerar Östersjön. När den var ny var det en imponerande syn. I dag känns den sliten och välanvänd. Men maten är fin. Snart kastar vi loss från hamn och går loss på smörgåsbordet. I lagom mängd.

Invigningen

Sitter på Silja Line-båten i Helsingfors och kollar invigningen av OS. Onekligen ingen slumpgenerator som skapat den invigningen. Helsingfors, då? Regn i luften och finnar i massor och en och annan ryss.

Järvsöfaks

Jag har haft förmånen att få träffa Järvsöfaks hemma i hans stall utanför Hudiksvall och gläds oerhört åt att hästen inom kort startar igen. I Rättvik på tisdag ska han bättra på segerkolumnen och kanske klara det svenska segerrekordet.

Segersta

Cyklade från Söderhamn till Segersta i dag och kan bara konstatera: Jäklar vad vacker vägen mellan Mokorset och Segersta är och vad vacker det är i Segersta med Ljusnan alldeles intill. Hur jag tog mig hem? Moralen svek och jag lämnade cykeln för att i stället ta bilen.

Puuh ...

Så typiskt svenskt att inleda med en förlust - eller? 1-2 mot Kina blev det i alla fall. Sverige kanske inte är bättre. Och laget mötte ju trots allt en nation där det finns spelare att välja på. Men än ska vi inte ge upp. Kanada och Argentina låter ju inte hopplöst, tvärtom.

OS

Om drygt en timme drar det igång för Sveriges del. Redan två dagar före invigningen av OS spelar Sveriges damer sin första match i fotbollsturneringen. Ska vi tro på ett brons?

Matmätarna

Hälsingetidningar har under sommaren haft en matpatrull ute i spridningsområdet. Man har bedömt helhelsintrycket på allt från mat till lokal. Självklart får en del sämre betyg, men kära nån, det är väl bara att bättra på sig på de punkter där de fått dåligt betyg och komma igen nästa gång. Det är bra att standarden på lokala restauranger, som i vissa fall tar hutlöst betalt, kontrolleras så att vi vet vad vi får för pengarna.

Sverige fult?

Sverige är fult på många håll, hävdar en kvällstidningskrönikör, Anders Westgårdh, i en artikel i dag. Hans analys kommer sedan han rest från Östersund och Storsjöyran ner mot sydligare breddgrader. Han förfasas över Sveriges tillstånd där vildvuxen skog och sly håller på att ta över och hus rasa samman. Håller du med?

Mödomshinnan

En debatt pågår: Är det ok att kvinnor som blivit av med oskulden före bröllopet ska kunna operera in en ny mödomshinna? Ja, om de betalar ingreppet själva, förstås. Undantaget, exempelvis, om de blivit våldtagna.

Ett TECKEN i tiden

Plötsligt är allt Kina och östinfluerat. Det är Kina på längden och tvären, det är Kina i radio, Kina i tv, Kina i tidningar och Kina på webben. Det är väl ett (kinesiskt) TECKEN i tiden.

En tv

Vi har bara en teveapparat i huset eftersom en blev svart nyligen. Problemet? Sambon är lika intresserad av idrott som jag av knyppling. Därför står jag inför valet och kvalet att shoppa en ny tv eller gå en snabbkurs i medlingskunskap med undertiteln "så får du din sambo att hoppa över kvällens långfilm". Fortsättning följer.

Udda grenar

Så är snart stunden kommen då alla idrottsgrenar vi så smått hade glömt att de fanns får sitt lilla uppsving. Plötsligt är obskyra skyttegrenar på var mans läpp, en seglingsklass vi aldrig hade hört namnet på diskuteras i jobbets fikarum och idrottare som normalt omnämns i samband med DM-vinster hamnar under lupp. OS kan snart börja.

Surströmming

I kväll sätter jag tänderna i årets första suring. Det vattnas redan i munnen inför anrättningen bestående av, förutom surströmming, tunnbröd, lök, potatis, ost och smör. Mmm ...

Kina, Ryssland eller en outsider?

Vilket land kommer att ståta med flest dopningsfall efter spelen? Ryssarna har ju presterat bra resultat före OS och blir min favorit i dopningsligan.

Kinas idrottsminister

Vet ni vad Kinas idrottsminister heter? Do Ping.

0-1 i 90:e - som en spark på smalbenet

Hudiksvalls ABK åkte på det värsta av alla typer av nederlag. laget hade spelat riktigt bra men så gjorde Syrianska Kerbura 1-0 i 90:e och det blev noll pinnar för norrhälsingarna. Lika många blev det för Söderhamn. I femman ångar Färila och Forsa på som ångvältar och verkara vara riktigt sugna på division 4 igen.

Fynda på rean

Skriver sällan, för att inte säga aldrig, om kläder här på ornkoll.blogg.se, Men när jag häromdagen fyndade en skjorta med farfarskrage för 89 kronor i en klädaffär i Upplands Väsby, ja, då måste jag uppmana andra att syna klädhängarna noga. Där kan hänga kläder som sitter som handen i handsken för en spottstyver.

Var tog protesterna vägen?

Svenska och utländska ministrar kritiserade OS i Peking hårt när det stod klart att den kommunistiska staten skulle få arrangera spelen 2008. Men nu när det är dags och de själva håller på att packa för någon veckas gratis semester, då har protesterna tystnat.

Gefle, vad bra

Det går inte att förklara hur ett lag som fram till gårdagens match mot Halmstad hemma bara gjort tio mål, plötsligt får fnatt och gör fyra på en gång. Men gefligt bra var det. Nu har Gävleborgs stolthet häng på lagen ovan strecket.

Kantareller

Snart dyker de upp som - svampar ur marken. Kantarellerna, alltså. Regnet gör att mycelen suger åt sig vatten och näring och ploppar upp ur marken i enebacken. Håll koll och tala om för mig var jag ska hämta dem ...

Fågelboet

Snart riktas alla världens ögon, i alla fall en stor del av dem, mot fågelboet i Peking. Olympiastadion är ju nämligen skapad enligt formen och utsendet av ett fågelbo. Frågorna är många: Ska Sverige ta många medaljer - eller få? Ska politik och idrott blandas ihop? Hur många dopningsfall kommer vi att få? Jag tror Sverige plockar färre medaljer än vad vi räknat med, jag tycker idrott och politik självklart ska blandas ihop och jag tror dopningsfallen blir ungefär som väntat. Förresten, vad var det man sa innan OS i Moskva 1980? Även de östtyska kulstöterskorna kom nyrakade på hakan till tävlingarna.

Naturen

Naturen har sin gilla gång.

K2

Så har ett antal människor omkommit efter att ha ramlat ner från en av världens mest svårtillgänliga bergssidor, K2. Visst lider jag med alla släktingar och vänner som drabbas av sorg, men det ligger lite i sakens natur att det här kan hända.

Åter

Tre dagar i Stockholm räckte gott och väl. Till den stan kan man bara åka när man just fått lönen - så att man har råd att parkera.

Nytt liv

Goda vännerna i Stockholm har just kommit hem med en liten son från BB. Den femåriga brodern, lätt konfunderad över den lilla nykomlingen i familjen, undrar: "Hur länge ska han vara hos oss?" Snacka om hjärnarbete som lett fram till en så relevant och klurig fråga.

... jetad

Barnbarnet går mot elva månader och språkövningarna fortsätter. Länge och väl har jag övat "Färjestad" med honom. Det tar sig. I dag får han ur sig "... jetad" och så gör han tummen upp. Det verkar lovande, även om somliga övriga släktingar prövar med "GIF Sundsvall", tack och lov med uteblivet resultat.

Championship

På lördag startar engelska ligasystemet igen. Först ut är de lägre serierna, bland annat Championship, det vill säga den näst högsta engelska ligan. Inte tu tal om att det är kul att få börja följa spelet igen och hur det går för Laget i ens idrottshjärta.

Dialekter

Jag skrev att jag höll med PJ Jersild i hans idé att skånskan borde dubbas. Det renderade snabbt i två kommentarer. Ämnet dialekter är känsligt och jag anser det därför vara viktigt att förtydliga att jag inte har något emot skånskan. Det handlar bara om att om vi inte förstår vad en person i tv säger, då kan det krävas textremsa. Jag skulle inte klara av att förstå vad en person från Lesjöfors säger annat än om vederbörande textades.

Hälsingland

Efter ett dygn i Stockholm håller jag på att bli tokig. Bilar och bilar och människor i massor överallt. Nej, det gäller att snabbt ta sig tillbaka till Hälsingland.

Kallfront på väg?

Kallare? Där jag sitter nu, i Stockholm, rinner svetten om mig och det är fortsatt 30 grader varmt.

Plats i ryska truppen

Kanske det finns en plats i den ryska OS-truppen i friidrott. Ja, jag menar om sex-sju stycken försvunnit efter dopningsavslöjandena kan det inte vara så många kvar i truppen. Jag kan se mig själv i släggringen där det, vill jag minnas, är en fördel med små fötter och stor överkropp.

RSS 2.0