Delsbostämman

Delsbostämman fyller 100 år i år. Stort är ordet. I alla tider har släkten Härdelin basat över den musikaliska manifestationen I Hälsingland. För övrigt dignar ju hela Dellenbygden av musik under början på juli. Det är ju Musik vid Dellen som pågår, inom vilket Delsbostämman är att av många arrangemang.
Besök något om du kan. Jag ska i alla fall se invigningen. Sedan jobbar jag tyvärr.

Paus

Håll med om att det lite skönt att EM-fotbollen är över? Det blir lite av en överdos med så mycket fotboll på så kort tid. Nu späker vi oss ett tag och väntar på de olympiska spelen om 40 dagar.

Mugabe, 84

Robert Mugabe, snart 85 år, har vnnit valet i Zimbabwe. Inte konstigt med tanke på att han var den enda som ställde upp. Nu styr han landet under ytterligare en period. Låter som ett vitalt och kreativt styre med nya influenser som kommer att påverka.

Ok

Ok, jag hade fel. Tyskarna vann inte EM. I stället gratulerar vi Spanien och framför allt Aragonés.

Tyskarna

Tyskarna gör paella av spanjorerna i kväll. 3-0 blir det. Kom ihåg var ni läste det.

Integritet

Den ena av kvällstidningarna blåser på med en bild på sin skvallerbilaga. Bilden föreställer en toplessolande Oksana, det vill säga fotbollsspelaren Christian Wilhelmssons sambo. Bröstvårtorna är visserligen skylda, men ändå. Vilken storslagen integritet tidningen visar prov på när man publicerar den typen av bilder.

Söderala

De kyrkliga i Söderala har nte riktigt kommit överens på sistone. Det har nu även Arbetsmiljöverket kommit fram till och kommer med hård kritik i sn arbetsmiljörapport. Man kräver åtgärder mot det arbetsklimat som rått där mobbing förekommit - i guds namn, amen.

Elmander

Nog passar Johan Elmander bättre i engelska Bolton och Premier League än franska Toulouse och Ligue 1. Tänk er en djupledslöpande och nickstark ELmander på Old Trafford mot Manchester United eller Stamford Bridge mot Chelsea.

Degerfors

Gamla brukslaget Degerfors tycker jag är värt en eloge eftersom de klarar av att hålla sig kvar i elitskitet av svensk fotboll trots att folk lämnar orten och utarmar den. I dag stöter de på allsvenska ledarlaget Kalmar FF i svenska cupen. Kan de skrälla? Knappast.

Regn

Lagom till den stora tredagarstävlingen Söderhamnshoppet inleder sin allra mest intensiva tävlingsdag, lördagen, då dyker det upp regn för första gången på evigheter. Detta när hela Gävleborg och mer därtill har samlats för att hoppa. Vilken otur arrangerande Sorf har.

Brynäs värvar från öst

Brynäs värvar i - Ungern. Antingen är det en lyckträff eller så är det ett grovt snedpass i egen zon. Oavsett, internationella ishockeyscenen blir allt större och bredare.

Värme

Lagom till juli komemr värmen att belägra sig över Sverige. Åtminstone om vi ska tro SMHI. I mitten på nästa vecka lovas mellan 20 och 25 grader.

Jag hade fel

Jag var alldeles övertygad att Ryssland skulle göra mos av Spanien, men ryssarna var ju chanslösa. Då är jag i stället glad över att Aragonés fått sin framgång. Den snart 70-årige mannen som gör sin sista insats för sydeuropéerna.

Visade fel sak

Djurgårdens klubbdirektör visade fel kroppsdel för en kvinnlig arrestvakt och åtalas därför för sexuellt ofredande, berättar en kvällstidningsdrake. Händelsen ska ha inträffat efter en blöt svensexakväll i Gävle i början på året. Han förnekar, men det brukar ju heta ingen rök utan eld.

Sms från Oremo

Det kom ett sms på min mobil. Det var Johan Oremo, Gefles anfallare och av många placerad i Malmö FF, som sms:ade och sa att han i alla fall är frisk och kommer att spela på fredag - om han finns med i startelvan. På fredag möter nämligen Gefles och Oremo en av hälsingens tidigare klubbar, Söderhamns FF. Det borde locka åtminstone 500 till Hällåsen i Söderhamn.

Lågt

Vi trodde de mest lågbegåvade kommentarerna från EM-fotbollen hade passerat, men nu dyker nya uppgifter upp. En modellagent, Peter Liesterman, har på sin hemsida lagt ut följande kommentar: – Jag vill genom Andrej (Arsjavin) framföra följande erbjudande till alla ungkarlar och ogifta i laget. Under Europamästerskapen får ni för varje mål ni gör två jävligt vackra brudar. Säg, hur tror du grabbarna kommer reagera? Andrej Arsjavins svar: –  Det är den enda riktiga motivationen för vårt lag, säger han. Jämställdhetsdebatten har inte riktigt nått Ryssland. Eller rättare sagt: Det behövs ingen jämställdhetsdebatt för att inse att det är ett korkat uttalande.

Klingar falskt

Den före detta socialdemokratiska ministern Ylva Johansson har i alla tider kritiserat pigavdraget. Nu gör hon en Göran Persson, det vill säga använder sig själv av möjligheten att dra av för hushållsnära tjänster. Hon och Göran Perssons kritik av pigavdraget klingar plötsligen falskare än när jag spelar fiol.

Imponerad

Jag är imponerad av tyskt bilhantverk och jag är imponerad av tysk fotbollskonst. Jag sa före EM att tyskarna vinner. Nu är de på väg. Bara ryssarna kvar - eller? Kan spanjorerna rubba den ryska björnen. Jag tror - och hoppas - det inte.

Jag avgudar Donadoni

Den italienske förbundskaptenen Roberto Donadoni tvingas avgå från posten efter lagets mindre lyckade EM-insats. Trots att han får sparken får han inte ett öre i avgångsvederlag och det får mig att ta honom till mitt hjärta. Hör bara vad han säger i en intervju till Gazzetta dello sport, enligt Reuters: – Jag tackade nej till det ersättningsförslag förbundet erbjöd mig när jag skrev på, sa Donadoni på onsdagen till Gazzetta dello sport. Hade Donadoni tackat ja till förslaget hade han kunnat håva in fem miljoner kronor, om han skulle få sparken. – Jag gör inte detta för pengarna. Vill förbundet ha bort mig lämnar jag utan ekonomiska krav, säger Donadoni. Nu gissar vi att Donadoni slipper gå till ett italienskt soppkök resten av livet. Han har förmodligen slantar så han klarar sig, men det gäller fler välbetalda människor som är involverade i fotboll och de skulle knappast avgå utan ersättning.

Bandy i juni

Ja, i alla fall på pappret. Brobergsynglingarna Jonas Engström och Adam Giljam är uttagna i den svenska U19-landslagstruppen till i vinter. Brrr.

Johan Oremo

Vem ska göra Gefles mål när Johan Oremo flyger söderut och blir ljusblå Malmö FF-spelare?

Arshavin

Såg du ryssarna i matchen mot Sverige och matchen mot Holland? Tänk dig att du är försvarare i ett fotbollslag och så kommer ryske anfallaren Arshavin i en man mot man-situation. Som jag ser det finns det tre utgångar på det mötet: 1. Du är så långsam i fötterna att när Arshavin gjort tre finter har du ännu inte rört dig ur fläcken och kommer plötsligt i fas med hans rörelser och du bryter honom perfekt. 2. Du får känslan av att du har dykarskor på fötterna OCH att du står stadigt placerad på hälarna och är bortgjord i ett nafs. 3. Du hänger lätt med i hans fotarbete och bryter honom direkt. Snart ska jag möta den Söderhamnsbördige svenska landslagsbacken Petter Hansson och då ska jag försöka få svar på den frågan. Och några till.

Ridå

Rallyföraren Daniel Carlsson har kört på fyllan. Som om inte det vore illa nog, karl´n är dessutom engagerad i World Rally Against Drunk Driving och Környkter.nu. På söndagsmorgonen fick det engagemanget sig en törn och körde av vägen. Daniel Carlsson hoppar av bums.

Äpplet faller ...

... inte långt från trädet. Därför förvånas vi inte över att Anton Gustafsson, son till Bengt-Åke, draftats som nummer 21 i NHL:s första draftingrunda. Alla med Färjestadshjärta - och de är jäkligt många - hoppas få se en ny Bengt-Åke-lirare. En som håller undan två spelare och lirkar fram pucken till medspelarna. Det var hockeygodis i Färjestads ishall en gång i tiden.

480 km/h

En dragracingförare i New Jersey avled av skadorna han fick när bilen i 480 km/h fattade eld. Vad förvånande.

Trist

Spanien mot Italien var det tristaste jag varit med om sedan jag bytte sand i kattlådan häromdagen. Jag misstänkte att det skulle bli just precis så där trist och var på väg i sänghalmen redan efter en halvlek, men så bestämde jag mig för att kolla en till. Men efter den gav jag upp och sa till medtittaren: Det här kommer att stå 0-0 även efter förlängningen och avgöras på straffar." Visst blev det så. Nu hoppas jag att den fotboll ryssarna presterade i kvarten är nya tidens fotboll och att de gör 3-0 på spanjorerna. För fotbollens skull.

Zimbabwe

Först kan man tycka att det är dumt att Morgan Tsvangirai hoppar av morgondagens presidentval i Zimbabwe och därmed ger Robert Mugabe en lätt walk over-seger, men det är en en tydlig markering att riggade val är ingen idé att ställa upp i. När dessutom Tsvangirais högkvarter slås sönder och samman, ja, då förstår man att det är lätt att ge upp hoppet.

Hur är det ställt?

I London har en person dödat och eldat upp en svensk medborgare. Hur är det ställt i huvudet på en människa som tar livet av en person och sedan lägger vederbörande i en resväska och eldar upp hela rasket? Förmodligen illa, riktigt illa.
Hoppas den brittiska polisen gripit rätt person och att psykiatriker får syna en sådan figur närmare.


Rysk propagandafotboll

Såg ni ryssarna göra narr av holländarna i midsommardagens kvartsfinal av fotbolls-EM? Det kändes som om ryssarna lattjade lite, lät hollländarna kvittera i slutminuterna för att till sist vrida på gasvredet och accelerera och lämna nederländarna en bra bit efter sig.
Jag har tippat tyskarna och vidhåller förstås det tipset, men hoppas ryssarna kan ge dem en duell.

En sak till

Glöm inte plocka sju sorters blommor att lägga under kudden. Glad midsommar!

Skönt att det är slut

Nu slipper vi sitta och våndas med Sverige i fotbolls-EM och vi kan börja titta och njuta av crossbollar, instick, kanonskott och benparader. Men är det inte märkligt hur lite ett gäng välbetalda proffs kan prestera - eller så är de inte bättre. Å andra sidan, ryssarna var riktigt bra. Som sagt tidigare, vore kul om de kunde gå långt.

Gräslök

Du har väl inte glömt att handla gräslöken, den fantastiska grödan som bara måste pryda toppen på varje gräddfilsklick på silltallriken? Har du dessutom kavring, en vällagrad ost och en kall öl och en blank, ja, då är det öppet mål för att uppnå en lyckad midsommar.

Små ryssar lustiga att se

Nu slipper vi sitta och lida framför tv:n på självaste midsommardagen, då Sverige skulle ha spelat kvartsfinal mot Holland om det inte vore för att Ryssland förödmjukade oss så totalt. Skönt på ett sätt, för nu slipper vi upphaussade kvällstidningar och tjatet om Zlatans knä och om svenskar som inte nått toppform och svenskar som än det ena, än det andra. Nu håller vi en tumme för ryssarna.

Inget arv

Stieg Larsson testamenterade sitt arv till Socialistiska partiet i Umeå, men de tackar nu nej till pengarna med motiveringen att man inte vill ta del av pengar som kommer från en arvstvist. Det hedrar dem.

Redo?

Avspark strax i vad som kan bli Sveriges sista match. Jag har skrivit det förr, att jag hävdar att Sverige åker ur EM i gruppspelet, men hjärtat skriker efter seger. Ska vi säga att Anders Svensson klipper in 1-1 i 89:e? Jag har nämligen gärna fel i mina förutsägelser.

Lågbegåvad

Jag förstår att en 12-årig pojke kan reta en lärare till vansinne, men jag förstår inte hur en lärare kan lämna samma pojke kvar i skogen, fem mil från hemorten, och åka med övriga klassen tillbaka till skolan. Men det gjorde en lärare i Norrbotten. Orsak: ett vattenkrig hade urartat. Begränsat begåvat, för att inte säga lågbegåvat, får man väl kalla lärarens lösning.

Ödesmatch

Ödesmatch är en svårt missbrukad klyscha inom idrottsjournalistiken, men faktum är att när två länder vars befolkningar har fotbollen som sin religion möts och det handlar om att bli utskrattad och sågad längs med fotknölarna vid hemkomsten, ja, då ligger det något ödesmättat över en match. I kväll är det Frankrike och Italien som spelar för att kravla sig kvar i europamästerskapen i fotboll. Det lag som misslyckas, på grund av egen oförmåga eller på grund av att resultatet i den andra matchen går fel, det laget kommer att ha en ny tränare inom kort.

Nyintresserad

En av mina plastdöttrar förbryllade oss med att skicka ett sms från en fotbollskrog i Uppsala. Hon - som hör till dem som knappt kan dämpa en cementsäck och alltså har usel bollkänsla och aldrig visat märkbart intresse för idrott - hade med entusiasm sett Sverige-Grekland i första EM-matchen. Hon tyckte vi skulle köpa folköl och chips och titta på Spanienmatchen. Väl på plats framför tv:n började hon noggrant fråga om offside, hörnor och inkast och noterade hur långt de sparkade bollen. Så sant, så sant. Det är kul när människor öppnar ögonen för nya fenomen, om det så bara är för ett EM.

Björn Goop

Travtränaren och kusken Björn Goop körde mer än 30 kilometer i timmen för fort och blir av med körkortet i ett par månader. När det hände? Fredagen den 13 juni ... Nu måste han få hjälp på traven när han ska till tävlingarna. Undrar om han fattat galoppen.

1,3 miljoner kronor

Drygt en miljon kronor, eller närmare bestämt 1,3 miljoner kronor, vann svenske golfspelaren Robert Karlsson för sin fjärdeplats i US Open i golf. Alltså, vi tar det igen: en komma fyra miljoner kronor. Sjukt med pengar.

Harry Boy

En person - eller flera - satsade 96 kronor på en Harry Boy i Söderhamn i lördags. Det räntade sig: 152 000 kronor fick de eller dem som lämnat in kupongen. Grattis!

Sd

Enligt en ny Sifoundersökning har Sverigedemokraterna klättrat över fyraprocentsspärren. Hur reagerar övriga partier på det?

Esbjörn Svensson

En dykolycka tog på lördagen den fantastiske och grammisbelönade jazzmusikern Esbjörn Svenssons liv. Som stor fantast av Esbjörn Svenssons trio och deras musik inser jag att den sista med hans signum är utgiven.

Nej, fy Hälsingland

Inget av distriktets två fotbollslag rosade marknaden i helgen. SFF föll mot Västerås IK, 2-3, och Hudiksvall mot Syrianska Kerburan med 0-6.

Jan Koller

Äntligen har min tippade skytteligavinnare i EM, Jan Koller, gjort mål för sitt Tjeckien. Med sina 202 centimeter var det förstås ett nickmål.

Hälsingelagen i tvåan

Söderhamns FF förlorade olyckligt mot gurkorna från Västerås. Nu närmar sig sommaruppehållet och det känns mer välkommet än på länge. Kanske några av SFF:arna som inte kunnat spela p g a skador kan vara åter i juli.
Hudiksvall haltar också och får vara glada över en poäng när de spelar sin tionde match i morgon.

Låg i luften

Spanjorernas segermål låg i luften och med tjugo minuter kvar sa jag: Det ramlar in ett spansk segermål i slutminuterna.
Men ryssarna på onsdag tror jag vi grejar kryss mot och det räcker ju för avancemang. Det trodde jag aldrig Sverige skulle greja.

Grillkväll

I kväll tar jag ledigt och slänger kassler på grillen i goda vänners lag. Svensk kassler måste väl vara bättre än engelsk- och industritillverkad quorn?

Är brandmännen ...

... lågavlönade? De har under alla förhållanden mycket att släcka när skog och mark är torrare än Carl Bildt.

EU för sig ...

... så var det inte så oväntat att irländarna skulle rösta nej till det nya EU-fördraget, men det verkar inte spela någon roll eftersom det förmodligen kommer att bli av i alla fall, enligt en expert som uttalar sig på en av kvällstidningsdrakasrnas hemsida.
Här i Sverige får vi inte rösta, här bestäms det av riksdagen.

Bandidos ...

... i Västmanland söker lokal via Blocket, står att läsa i Dagens Industri. Någon tipsar dem om Reinfeldts garage i Täby, ty statsministern är ju för fri företagsamhet och en annan skriver: "Bygg en lokal åt dem nånstans där de (och andra) får vara ifred. De tycker ju ändå om att köra motorcykel så att pendla en bit till lokalen borde väl inte göra något". Ett tredje lokalförslag lyder: "hall, kumla, österåker". Touché!

Hellre ...

... slapp och slö än Quick och Flink.

Spya

Zlatan kräks får vi veta - och se - i en av kvällstidningsdrakarna. Jag kräks också åt den imbecilla fotbollsrapporteringen(?) och väntar med spänning på övrig matnyttig EM-information.

Ärtpuré?

Teorier att svenska idrottsframgångar skulle göra oss effektivare på jobbet och gladare och piggare i allmänhet cirkulerar i media. Det var efter Sveriges 2-0 på Grekland som Kjell Ledin vid Luleås tekniska universitet presenterade teorin. Frågan är då hur vi mår på söndag morgon när Spanien har gjort ärtpuré av den svenska elvan.

236 ton

236 ton hasch har beslagtagits i Haschganistan, förlåt Afghanistan. Fyndet, som värderades till hisnande 2,5 miljarder kronor, grävdes upp ur ett dike där det placerats två meter under ytan. Det brändes omgående och därmed räddades några liv. Problemet är väl att nya haschton står på tur att distribueras.

Modern humanism

Arvid Andersson, 90, får inte bo hos sin hustru på äldreboendet i Gislaved. Det har kammarrätten i Jönköping slagit fast. En rejäl humanridå dras därmed ner. Det började med att Gislaveds kommun nekade paret - som levt ihop i 63 år - att bo illsammans på äldreboendet därför att Arvid, 90, inte var tillräckligt skröplig. Länsrätten gav paret rätt, men nu har alltså den rigida kammarrätten givit kommunen rätt. Jag skiter i att de kommunala vårdlagarna säger en sak, här måste samhället trumfa över och se till att ordna ett prejudicerande fall. För det är väl självklart att människor som arbetat och betalat skatt och därmed varit med och byggt upp dagens samhälle ska få bo tillsammans livets sista år. Håller du med?

Umeå

Umeås damer spelade i kväll sin tredje raka fotbollsmatch utan seger och för en sådan vinstmaskin talas det förstås om kris bland olyckkorparna. Det är väl just precis lite spänning damallsvenskan behöver och att andra lag kan ge Marta & Co en match om segern.


Zlatans knä

Zlatans knä är lite svullet. Ok, då vet vi. Hur är det med Anders Svensson vaxpropp och Mikael Nilssons nageltrång?

Konst

När du tröttnar på fotbollen i dumburken kan det vara läge att syna konst-Hälsingland i sömmarna. Allt från ABF-kursutställningar till mer yrkesmässiga utställningar finns utställda i var och varannan lokal eller galleri. Antingen får du en kick av det för att det är så bra, eller så får du en kick av det för att det inte faller dig alls i smaken.

Antikfotboll

Grekerna lirade antik fotboll och det var skönt att svenskarna lyckades gräva ut och utvinna tre poäng ur den tungfotade och orörliga Akropoliskolossen.

Hur gjorde karl´n?

Till och med personer som inte är intresserade av fotboll kommer in på redaktionen och frågar hur Söderhamnsbördige Petter Hanssons mål gick till. Jag vet inte, svarar jag, men kolla på tv:n under dagen. Både Petters och Zlatans mål kommer ett vevas i burken till på lördag. En sak vet jag, Zlatans pyts var serie A-klass, Petters var hälsingsk urskogs-klass.

Sergels torgs-firare

Det känns lite väl tidigt att hoppa på huvudstadsbussar och nosa på fontänen på Sergels Torg i Stockholm redan efter 2-0 mot Grekland. Var ska 08:or och övriga ta vägen efter en eventuell seger mot Spanien ... Men ok då, EM lever ju i allra högsta grad om man ser på det med svenska ögon. Och det är inte att förvänta sig att ett litet land i norr ens ska ta sig till EM och än mindre vinna matcher där. Så ett litet firande var det nog värt.

Tvåknäsdribbling

Tvåfotsdribblingar har jag hört talas om, men den tvåknäsdribbling som Söderhamnsbördige Petter Hansson svarade för när han gjorde 2-0-målet mot Grekland, det slår det mesta. Men frågan är: Vad gjorde karl´n däruppe? Med 1-0-ledning för Sverige och tjugo minuter kvar förväntar man sig inte att en mittback är uppe och brottas med de Akropolisliknande grekiska försvararna. Är det det som är Stugsundsmodellen, Petter Hansson?

Ja! Jag hade fel

Tack gode gud så skönt att jag hade fel i mitt siande om svenskarnas insats i EM. Jag tippade 0-0, men med drygt 20 minuter kvar skickade Zlatan bollen upp i krysset bakom grekernas målvakt och Sverige dansar och ler. Ett par dagar.

Dobbar som jobbar

Såg ni fransmannen Willy Sagnols kapning av rumänen Adrian Mutu i gårdagens första EM-match? Det hade lätt gått att sätta ett par meter potatis i den fåra som bildades från Sagnols dobbplöjning. Fransmannen menade att de var fifty-fifty på bollen. Men reprisen visade att han hade fel. Rejält fel.

Intresse vs ointresse

Ok, alla är inte intresserade av fotboll. Det visste jag redan innan en kollega frågade om det var världsmästerskapen som hade börjat och som vi tittade på. Nej, förklarade vi lugnt och sansat, det är europamästerskapen. Det är lite skönt när inte alla går i kvällstidningsspinn bara för att några av Europas främsta bollsparkare ger sig på en tusenkronorsboll som f-n vet var den är tillverkad. Men för oss som prioriterar EM är det i kväll högtidsstund när Sverige gör entré i mötet med Grekland. Själv var det tänkt att jag skulle se matchen på en fotbollspub i Bollnäs men eftersom X-Trafik kör sista turen klockan 22.20 mot Söderhamn får jag kika hemma eller på jobbet. Tipset sedan tidigare står fast: 0-0. Trist, men sant.

Handikappridning

Lena Martinson på Söderhamnsortens ryttarförening gör ett stort jobb med de handikappade som en gång i månaden kommer till ridanläggningen för en stunds givande och betydelsefull verksamhet. Ändå är frågan om verksamheten har ett liv efter sommaren på grund av - pengar. Kan inte kommunen skjuta till slantar så att den här typen av verksamhet kan få fortsätta? I lördags avslutades säsongens handikappridningar. Vill det sig väl fortsätter de i höst. Foto: Lena Martinson

Flygande holländare

Kul match mellan Holland och Italien, men trots 3-0 till holländarna tror jag Italien löser uppgiften och går vidare.

Glöm inte ...

... att röra på dig. I dag kan du inte ha temperaturen och "det är för varmt för att gå" att skylla på. Ta en 30-minuterspromenad om du kan.

Tyskt maskineri

Tyskarna imponerade i första gruppspelsmatchen. De malde ner polackerna och var i allt de företog sig effektiva som en Audi, Merca eller BWW på Autobahn.
Och ändå var polackerna överraskande bra, men när de blev lite för bra växlade tyskarna upp på fyran, lät motorerna spinna klockrent och botaniserade lite i anfallsvapenskåpet och luftade några av klassavslutarna som alla har potential att skjuta tre, fyra mål - eller mer - under mästerskapet.
I morgon är det Sveriges tur. Frågan är om det svenska laget antingen har: 1) missat pricka toppformen, 2) någon eller några spelare som har ont i någon kroppsdel och därmed inte "kunde prestera max", 3) de små marginalerna emot sig

Kroppsdelspenetrering

Från Zlatans knä och Linderoths höft till Stefan Holms hälsena. Kroppsdelsfixeringen, eller snarare kroppsdelspenetreringen, av svenska idrottsmän/kvinnor når oanade höjder.
Nu vill jag läsa mer om dem och när lösnummerförsäljningen och intresset för dem börjar avta, då vill jag läsa om Mikael Nilssons lilltå och Anders Svenssons vaxpropp eller vad det nu kan vara.
Inget är för litet för att skriva om.
Bara det säljer.

Favoritsegrar

Starten på EM blev som väntad: Tjeckien slog värdnationen Schweiz och portugiserna hade stolp- och ribbkavalkad mot Turkiet vilket till slut också räntade sig i form av mål.
I morgon, eller det är faktisk redan i dag, fortsätter EM med Kroatien-Österrike och Polen-Tyskland.
Trist, tycker somliga som inte tycker om idrott, kul, tycker vi andra.

0-0

0-0 i paus i första EM-matchen mellan Schweiz och Tjeckien. Ska det bli ett målsnålt EM eller är det bara premiärnerver som spökar?
Hoppas på det senare.
Tror Jan Koller, han som jag tror ska vinna skytteligan, kommer loss snart.


Maldini

Visst är det underbart att italienaren Paolo Maldini fortsätter spela serie A-fotboll en säsong till. Han skrev i dagarna på för sin 24:e säsong i klubben. Han har tagit fem Europacup/Champions league-titlar och spelat 126 landskamper för Italien.

Zzz ...

... latan har ont i knäet. Å, fan.

Hårda bud i NFL

David Jacobs som langat steroider av olika slag till spelare i den amerikanska fotbollsliga, NFL, hittades ihjälskjuten i sitt hem. Detta, förmodligen, sedan han avslöjat för ligans ledning att han försett nuvarande och före detta spelare med preparaten. Det uppskattades inte av någon och straffet blev: döden.

180 miljoner

Ryktena haglar när fotbolls-Europa samlas i Alperna för att sparka EM-boll. Ett rykte gör gällande att Ronaldo, Manchester United-spelaren, ska bli spanjor och skyffla in bollar för Real Madrid. För det besväret ska han få 180 miljoner kronor per år. Hyfsad lön. Jag hade nöjt mig med hälften.

Hot stuff

Spela fotboll i 20-gradig hetta är jobbigt. I dag är det 30 grader. Det måste vara för j-----t. Bättre att sitta i ett luftkonditionerat kontorslandskap och producera tidning. Eller? Det finns ju ett mellanting också. Ligga i en hängmatta och äta glass.

Överdos

Jag undviker till varje pris att få en överdos av europamästerskapsfotbollsförhandsrapportering. Just nu rapporterar en av kvällstidningarna direkt från träningen.
Gäääääsp.
Men på lördag börjar de kicka lädret.
Det ser vi fram emot.
Eller hur?

Söderala

Det är kaos i Söderala pastorat i Söderhamns kommun. Fast det bör väl inte vara så svårlöst. Svaret på allt går väl som vanligt att hitta på någon speciell sida i bibeln.

Hysteri

När svenska fotbollslandslaget landade i Lugano nu på eftermiddagen var det enligt TT "EM-hysteri" och större pådrag än när tyskarna satte fötterna på alpmark dagen före. Bäst att svenskarna passar på att njuta av den positiv hysteri som råder, snart blir det hett om öronen.

ÄnHåÄll

Hur festligt är det att den internationella hockeysäsongen pågår än? Inte alls festligt tycker jag. Ok, lite upphetsande är det eftersom Nicklas Lidström kan bli första europé med lagkaptensbindel att lyfta Stanley Cup-bucklan. Om tre dagar börjar europamästerskapen i fotboll och därborta håller de på och jagar en svart trissa i en liten rink. Se till och avgör all hockey före den sista maj - senast.

EM-feber

EM-bilagorna avlöser varandra och det är inte utan att det börjar kittla lite i fjärrkontrollsnäven och resultatsnacket tar vid. Sveriges öden och äventyr har jag redan ventilerat och jag vidhåller - förstås - det som sagts: Sverige åker ut redan i gruppspelet.

Roligare då att spekulera i vinnarna. Jag tror tyskarna blir svårresonerliga. Sedan tror jag Tjeckien kan överraska och så tror jag att min store favorit, Jan Koller, vinner skytteligan. Ja, det är jag så övetygad om att jag sätter en slant på det.

Det lutar åt Pisa

Fråga mig inte varför men jag hyser starka känslor för det italienska serie-B-laget Pisa. De harvade i serie C förra säsongen, men har som nykomling klarat en kvalplats till serie A.

I kväll börjar de kvalet mot Lecce.

Jo, förresten, anhängare av dem blev jag för tio-tolv år sedan när de spelade i högsta serien senast och sparkade in en helsikes massa bollar i motståndarkassen tack vare en sjövild anfallsfotboll á la High Chaparal.

Att de sedan släppte in ännu fler, ja, det förklarar väl varför de hamnade söderut i serien.

Arvet efter Stieg Larsson

Jag häpnade när jag på reprisen av Uppdrag granskning i SVT hörde Stieg Larssons bror och far uttala sig om arvet efter författaren. Att de i laglig mening ärver allt är en sak, men att den kvinna som levt med honom i 30 år inte får ta del av just någonting är ju absurt.

Det är den rigiditet och prestige som far och son Larsson visar upp som gör mig så urbota förbannad.

Varför inte låta Stieg Larssons sambo få ta del av låt oss säga 25 procent? Hon har ju trots allt varit hans livspartner och litterära bollplank i tre decennier. Att de inte gifte sig berodde, så vitt jag förstår, på att han var ett jagat villebråd i nazikretsar och därför levde säkrast i kvinnans bostad och under hennes namn.

Ridå.

Förresten, läs Stieg Larssons trilogi i hängmattan i sommar.

Lutfi

Lutfi Kolgjini, travtränare och kusk, uttalar sig i Hälsingetidningar i dag, tisdag. Det är alltid lika kul med Lutfi som är frispråkig och oftar skjuter rätt i sina uttalanden.

Men den här gången skjuter han sig lite i foten. Visst finns det mycket att säga om travet i Norrland - som han anser börjar någonstans norr om Stockholm - ifråga om drift och insatser men att ösa så mycket skit som han gör är orimligt.

I alla fall om man att det å andra sidan är perfekt i södra Sverige.

Nu beger han sig ändå i väg norrut för att för första gåmngen sätta sin fot på Östersundstravet vid helgens V75-tävlingar. Vi får se om han har samma idéer efter helgens tre körningar.

Spaltmil

Hur många spaltmil står det i svenska media om Sverges EM-genrep i går? Jag har inte kollat, men jag gissar att det tangerar 10-12 sidor i kvällsdrakarna.

Den som inte kommer att kräkas på fotboll när första sparken görs i EM är allvarligt utsvulten på fotboll. Jag nöjer mig med 90 minuter fotboll och max fem minuters kringsnack och definitivt max att ögna igenom kvällstidningarna.

Termostaten på

Natten mot söndagen måste någon ha slagit på termostaten. Plötsligt blev jag svettig när jag gick de tio meterna från bilen till Kuriren.

Om termostatskötaren låter bli knappen och låter värmen strömma på kan det bli läge att doppa mer än tån i närmaste pöl redan första halvan av juni.

Intensiv

En intensiv idrottshelg är snart över. Starkast fastetsat är den gravt synskadade golfaren som ställde upp i Svenska handikappidrottsspelen i Söderhamn. Golf är svårt för oss som ser till 100 procent, vad ska det då inte vara för dem som siktar utifrån en vit pinne som ledsagaren håller upp?

Och att putta, hur omöjligt ska inte det vara?

Svenska fotbollslandslaget presterade helt i linje med vad jag skrev på bloggen tidigare i veckan, nämligen att det kan bli ett fiasko-EM.

Kim Källström, till exempel, var usel.

Och Rami Shaban verkade ha dykarskor på sig vid agerandet på målet.

RSS 2.0