SFF

Söderhamns FF lyckades inte upprepa derbysegern mot Hudiksvall från i onsdags utan fick se Sandviken vinna länsderbyt med 2-0 efter högklassig fotboll.

Kronprinsessan


Foto: Daniel Nilsson

Kronprinsessan Victoria har just lämnat Ljusne, Söderhamn och Hälsingland efter att, precis som all övrig publik, fått bevittna högklassig handikappidrott.

Under stort polisuppbåd och Säpobiffar presenterade Kronprinsessan de fyra lagen, lät sig fotograferas och diskutera fotboll med Per Kallerhult, ordförande i Ljusne AIK, fotboll.

Sedan rullade uppbådet vidare för X2000-färd söderut.

40 minuter varade besöket i Ljusne som fick lite influenser från världen utanför för en dag.

Lokal idrott

Europas fotbollsligor och övrig idrott har i nio fall av tio tagit semester. Passa därför på att se lite livs levande idrott på lokal nivå, utan att behöva ha några tv-matcher att passa.

Tiden med fjärrkontrollen som bästa vän kommer när europamästerskapet drar igång om en dryg vecka.

I Söderhamn och Bollnäs är det Svenska handikappidrottsspelen, fotboll och golf  (Söderhamn), i Hudiksvall är det bågskytte, trav och fotboll och i Ljusdal spelas det fotboll, med mera.

Glöm inte heller de egna fysiska aktiviteterna, innan du slänger biffen på grillen i kväll.

Fotboll

Söderhamns FF var inne i division 2-zonen under tio minuter av matchen mot Hudiksvall i onsdags, det vill säga man spelade så bra fotboll som man kan.

Allt stämde och då menar jag verkligen allt. Hög press, distinkta passningar ut mot både vänster- och högerspringare och anfallare och vunna luftdueller.

En repris av det i morgon, lördag, och Sandviken får problem.

Och Söderhamn avancerar i tabellen.

Handikappidrott

I helgen invaderas Bollnäs och Söderhamn av handikapidrottare och jag vet utan att ha sett handikappidrott live och på tv mer än ett fåtal gånger att det är otroligt vad alla dessa idrottare klarar av. Det är amputerade, synskadade och cp-skadade, med mera, med mera, som svingar golfklubbor, sparkar fotbollar, simmar, kastar frisbee, med mera, så att man häpnar.

Jag kommer att bevaka golfen och fotbollen i Söderhamn.

Ses vi?

En morot är kanske att kronprinsessan Victoria närvarar, om så bara en kort stund på lördagen.

Fotboll+krig=kort

Tre amerikanska forskare - Edward Miguel, Sebastián Saiegh och Shanker Satyanath - presenterade nyligen en rapport där de tittat på våld och vårdslöst spel inom elitfotbollen över hela världen. De sökte efter om sociala och kulturella skillnader skulle visa sig på planen. Det visade sig att det fanns ett tydligt samband mellan antalet år ett land har härjats av inbördeskrig och antalet gula kort som delas ut i landets fotbollsliga.

Även forskare i Europa hittade samband för utomeuropeiska spelare. Fotbollsspelare med bakgrund i ett krigsdrabbat land fick i snitt fler gula kort under en säsong i Europa än fotbollsspelare från stabila demokratier.

Sverige? Här utdelas endast 1,77 gula kort per spelare och säsong, att jämföras med Colombia där motsvarande siffra är 4,79.

EM

Självklart åker Sverige ur EM tidigt. Här kan vilken tidning, radio, nyhetsbyrå eller kvällstidningsbilaga få oss att tro att det ska bli något annat.

Glöm medaljer. Det blir 0-0 mot grekerna, 0-3 mot Spanien och 1-1 mot Ryssland.

Större än så är vi inte i fotbollsvärlden. Det är bara media som får oss att tro att vi är större och bättre.

Hoppas jag har fel.

RSS 2.0