Blogg

Förmodligen kommer den här bloggen att sakta tyna ut eftersom min blogg på www.helahälsingland.se kommer att ta över. Så följ gärna bloggandet där.

Helahälsingland

Knappa in www.helahälsingland.se i morgon klockan 14! Dit flyttas bland annat den här bloggen.

Jag hade fel

Ok, jag tippade fel. Jag sa at Västerås skulle vinna. Så långt var allt rätt, men jag sa att de skulle vinna med 6-5 och Ted Andersson skulle peta in avgörandet. Det blev Jonas Nilsson som gjorde 5-4. Grattis Västerås!

Som en badboll

För Färjestads målvakt, Jonas Gustavsson, är pucken just nu stor som en badboll och omöjlig att släppa förbi sig i hockeymålet. Han tar allt. Fråga Skellefteå.

Nummer två

Färjestad tar seger nummer två i Löfbergs Lila Arena i Karlstad i dag, oavsett hur mycket Bolidengänget går på djupet. Allt annat är en skräll.

Bästerås

Jag tror Västerås blir Bästerås i eftermiddag. Sviter är till för att brytas och jag tror västmanlänningarna bryter Edsbyns hälsingesvit.

Åker till Uppsala i dag ...

... men INTE för att se bandyfinalen. Ska åka till antikvariatet Röda Rummet med Georg Brandes samlade verk - på danska. Har kuskat mellan-Sverige runt med de åtta verken i skinnband och nu är det bättre att någon danskspråkig får ta över dem. Det han stod för var intressant - på svenska.

91-årig simmare

I kväll fick jag den äran att träffa en 91-årig man vid namn Nils Ferm. Han är med och tävlar vid sim-Masters i Söderhamn och var just i färd med att förbereda sig för 800 meter frisim när jag fick en pratstund med honom:
- Sedan 1936 simmar jag enbart. Då, i en match i Dagens Nyheters turnering, fick jag problem med knäna.
Bra, då vet vi vailken gren vi ska hålla på med för att hålla oss starka och friska länge.
Heja Nils!
Själv skulle jag drunkna efter 100 meter.

Bloggen flyttas

På måndag klockan 14.00 presenteras Hälsingetidningars nya blogg. Därför får ni, om ni vill fortsätta läsa den här bloggen, knappa in helahalsingland.se och sedan trycka på min nuna på sidan. Eller bekanta er med någon annan av de nya bloggarna som kommer upp på den nya, fria, Helahälsingland-sajten.

Leksands framtidstränare

Christer Olsson och Niklas Eriksson heter nya tränarna i Leksand. Enligt en företrädare för klubben är det en satsning för "framtiden". Undrar hur lång den framtiden är i idrottens värld där tränare är slit och släng-vara.

Kaffeseger


Jonas Gustavsson höll tätt igen i hockeyslutspelet. 2-0 till Löfbergs Lila-laget från Färjestad blev det till slut.

Så där ja ...

... då har Färjestad gjort 1-0 i matcher på Skellefteå. Ett sent och jävligt skönt avgörande satt som ett yxhugg i en grindstolpe.

Obama släpper till

Barack Obama häver det bistånd till bland annat preventivmedel som Bush-administrationen skapade. Härligt att Obama släpper till.

Sjuk värld

I Österrike håller en incestuös man en hel familj fången i källaren, i Sverige skjuter en man ihjäl en kvinna på en rastplats. Nu har de blivit dömda, men man undrar ju hur sjuk världen är.

Promis

Rätt ut i skogen gick voven och jag. Skaren bar tack vare skoterspåren och nattens kyla. Friskt, skönt och tidiga vårsolsstrålar värmde på blek vinterhy. Och mer av strålarna blir det nu för varje dag som går.

Nu tar ...

... Färjestad strax första skäret mot finalen i hockeyslutspelet. Skellefteå bör bli en smärre munsbit.

Fjäril den 18 mars

MMS

Fjäril den 18 mars


Suifs slutspelsblogg

På måndag smäller det: Suif spelar första semifinalen i bordtennisslutspelet och Helahälsingland kommer att presentera nyheter under slutspelet. Med start på måndag, alltså, i en dator nära dig var du än befinner dig i världen.

Farcgerillan

Svensken Roland Larsson har släppts av Farcgerillan i Colombia. Man kan bara föreställa sig hur det är att sitta som gisslan i två år hos en gerilla som förmodligen inte för tankarna till mys och pys. Snart kommer han hem till Sverige och släkten som väntat och väntat och väntat ...

Basket-fajtare

Johan Rönströms Sundsvall vidare, Mats Olssons Plannja färdigspelat. Ödena för de före detta Fajtspelarna tog olika vändningar i går när kvartsfinalmatch tre avgjordes. Plannja föll i tredje raka mot Uppsala, medan Sundsvall vann tredje raka mot Södertälje.
Rönström slängde i en poäng, medan Mats Olsson (säsongens bästa trepoängsskytt i ligan) gick poänglös från kvart nummer tre.

Strumpslaktaren

Mysteriet fortsätter: Var i hela världen tar strumporna vägen? Plötsligt var det bara vita tubsockor kvar och det drar man inte på sig hursomhelst, mer än möjligen vid joggingturer och badmintonpass. Med andra ord: allt mer sällan. Därför skred jag till verket och shoppade loss sex par för hundralappen jämnt. Det kallar jag strumpsumma.

Snart i en dator ...

... nära dig: helahälsingland.se - nytt, fräscht och lokalt

Handboll

Underbart att Arbrå handboll tagit steget upp i division 1. Det är precis vad idrotts-Hälsingland behöver. Kanske kan det ge Alas handbollsverksamhet en skjuts framåt och uppåt?

Jag minns ...

... när Boltic härjade som värst i bandy-Sverige och tog sju raka SM-guld mellan 1979 och 1985. Då önskade en och annan i övriga landet att laget bara SKULLE FÖRLORA. En bekant uttryckte samma sak häromdagen vad gäller Edsbyn. Vederbörande ansåg att om laget, vilket de föromodligen gör, tar sitt sjätte raka guld på lördag riskerar att "segra sönder" bandyn, på samma sätt som Boltic gjorde en gång i tiden.

Kropp som en ...

... 75-åring känns det som jag har. Förra veckans badmintondust mot nyhetschefen tog musten ur mig, framför allt knäna har fått sig en rejäl omgång. Kan det bero på at midjemåttet snart är så vittomspännande att det behvs en trippmätare för att mäta midjemåttet?

Ipswich ...

... tog sista chansen att haka på i play off-striden i engelska andradivisionen. 1-0 borta mot tredjeplacerade Reading lovar gott inför kvällens möte hemma på Portman Road mot Burnley.

Skellefte ...yeah!

Kul med skrällar i hockeyslutspelet. I Cloetta Arena i går var det Skellefteå som var go´ och gla´ kexchokla´. Det gillar vi, när underdogs kliver fram, rör till och ställer tips på ända. Men nu tar det stopp - säger hjärtat mitt, det lila hockeyhjärtat.

Mix

Tyckte kollega Mix såg lite tung ut i skäret i dagens tidning. Kolla sporten får ni se. Inte är det samma distinkta frånskjut i skäret som i fornstora bandydagar?

Storhetsvansinne

Det går inte en dag utan att vi får läsa om vd:ar, chefer och andra höjdare som har försäkrat sig om lönehöjningar, bonusar och andra fördelar - trots att vi är i en lågkonjunktur. Jag bekymrar mig inte så mycket för deras inkomster i sig, det är att deras spärrar i hjärnor slutat fungera. Spärrar som ska slå till och signalera att "det här är inte bra, det skicka fel signaler till folk vars pengar eller pensioner vi förvaltar."

Foppaland

En god vän har blivit plastpappa till en 13-åring som bor i Foppaland, Modo/Örnsköldsvik, men håller på Färjestad. Det låter som om min gode vän har gjort ett fynd.
Snabbt ryckte jag ut för att ordna ett kort signerat av Jörgen Jönsson. Sådana supportersympatier måste uppmuntras.

Glaciärutrustning ...

... eller vadardräkt med tillhörande skor är det som gäller när man ska hämta tidningen/posten under ett par veckor framåt. Köldgrader på nätterna gör att det är blankis när blaskorna ska hämtas, varmgrader på dagarna gör att det är en smärre flod ute på vägen. Snart är det tre månader kvar till midsommarafton ...

Insiktsfulla

Marcus Wallenberg försvarade - vad annars - i God morgon, Sverige-tv de småmysiga löneökningarna SEB-cheferna fått. Marcus verkar lika insiktsfull och nyanserad som en pyroman i färd med att tända på.

Jag ser ett ufo

Ett ufo befinner sig just nu utanför kontorsfönstret. En kollega skyndar till för att också få en skymt av det, men han berättar att det som syns utanför kallas solen - så vitt han minns.
Just det, nu minns jag det också. Jag såg det en gång januari senast.

Snart i en dator ...

... nära dig: helahalsingland.se

Män som hatar kvinnor

Efter att i rask takt ha slukat samtliga böcker i Stieg Larsson-trilogin var det i förrgår dags att beta av första filmen. Sammantaget bra, men inte överväldigande. Skådespelarprestationerna imponerar desto mer: Rapace och Nyqvist och Taube och Co glömmer jag inte i första taget. Slutet på filmen lockar till fortsättning, och den kommer, var så säker. Maken till filmsuccé var det väl länge sedan Sverige skådade.

Brynäs-semester

Det lila kaffelaget gav det andra kaffelaget sumpsmak i går när de skickade gästrikarna på semester redan den 11 mars efter sammanlagt 4-0 i matcher och bara två insläppta mål - starkt. Första steget är taget för Karlstadslaget. Samtidigt noterar vi att nyhetschefens orerande om HV71 är märkbart återhållsamt, för att inte säga helt obefintligt.

SEB

Jag är med och pyntar SEB:s skapliga löneökningar till deras nio högsta höns. Jag gör det med hög bolåneränta och med låg inlåningsränta och kontoret i Söderhamn lade de ner just som jag flyttat till Hälsingland och snart ryker deras kontor i Hudiksvall och 500 personer inom koncernen riskerar att sägas upp. Heja Wallenberg!

Helikopterskydd

Det sades till mig när jag köpte en Skoda att jag skulle behöva helikopteröronskydd när man stänger dörrarna. Det stämmer inte. Det räcker med vanliga öronskydd.

Torrsim

Snart börjar vi torrsimma för att kunna prestera en genial webblösning: Helahalsingland.se.
Snart i en dator nära dig.

Sirius

Kul med Sirius som överraskar i bandyelitseriens slutspel. Fast det ligger väl lite i luften att Edsbyn tar semifinalspelet till slut och återigen bokar plats på Studenternas. Även om det kittlar lite att få se Sirius spela SM-final på hemmaplan ...

Victoria Tolstoy

Jazzsångerskan Victoria Tolstoy kommer till Söderhamns Teater på söndag. Det är helt klart värt ett besök. Jag intervjuade henne i Karlstad för femton år sedan, strax innan hon slog igenom. I dag är Leo Tolstoys släkting ett aktat sångarnamn.

Vårfloden ...

... blir spännande. Det räckte med lite blötsnö i fjol för att det skulle bli decimeterhögt i källaren. Nu kan det nog bli kanotläge en trappa ner. Om jag inte lyckas pumpa bort vattenmassorna ur brunnen, iannan de tränger in i huset.

Plus

Sverker Olofsson i senaste Plus: stor konsumentjournalistik. Han får ju varenda paragrafryttare att stå med byxorna nere. Häromdagen Vägverkskvinnan som var totalt bortkollrad när hon gick bet på att försvara varför man hade nekat en körkortsaspirant att köra upp. Orsaken till det: Han var sig inte lik på id-kortet.

Snudd på 500:-

Slängde in en tia på 0-4 mellan Brynäs och Färjestad i går och det gick ju bra. Det gav 470 kronor i vinst. Mera sådana vinster - fast större, om ni förstår vad jag menar.

PPV

Shoppad en pa per view-sändning från hockeyslutspelet (Brynäs-Färjestad) i går och blev glatt överraskad. Anders Dredriksson och Arto Blomsten gjorde ett alldeles utmärkt kommentatorsjobb. Den gamle backen Blomsten såg och kommenterade med glimten i ögat, medan Fredriksson skötte grundjobbet.

Lee Goren

Lee Goren trivs inte i Färjestad, eller rättare sagt, han trivs inte socialt i Karlstad och hotar med att lämna klubben nästa säsong. Man undrar varför inte svenskarna i laget kan ta hand om nya spelare i klubben, oavsett om de är norrbottningar, malmöiter eller transantlanter.

Färjestad

I kväll tror jag Färjestad gör 3-0 i matcher mot Brynäs. Vad tror du?


Framtidens lirare

I dag avgjordes DM för pojkae och flickor på Hällåsen. Säkert var det en och annan framtida elitlirare vi såg skrinna runt på Hällåsen i dag. Ljusdal vann bland flickorna och Bollnäs bland pojkarna. Grattis!

Anders Jakobsson

Anders Jakobsson, före detta förbundskapten, lämnar bandyn. Han har tagit ett "vanligt" jobb och kommer inte att ha något med varken Sansviken eller landslag att göra. Ännu vill han inte tala om vilken bransch eller företag det rör sig om.

Nyhetschefen

Nyhetschefen från Småland är märkligt tyst och pratar inte hockey. Kan det bero på att HV71 förlorade i går och att Färjestad vann?

Boork

Satt bredvid Leif Boork i Läkerol Arena i går och kunde konstatera att karl´n kan hockey. Men så har han tränat hockeylag i 45 år.
Hur många lag? frågade jag.
"21, inklusive diverse landslag".
En hel del erfarenhet, alltså.

Inte ens en månad ...

... hann Nikita Joakim Fouganthine, tidigare känd under namnet Juha Valjakkala, vara ute ur fängelset förrän han åkte dit igen. Denna gång i och för sig bara för olovlig körning, men det visar förmodligen hur svårt det är att lämna finkan och komma ut i verkligheten.

På plats vid kaffemötet

Om tekniken står mig bi och pressplatserna med uppkoppling räcker till kommer jag att blogga från kaffemötet Brynäs-Färjestad i kväll. I så fall på ordkoll.blogg.se.

Blockbrytande

Centern lämnar alliansen i landstingspolitiken och ingår ett samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det betyder att landstinget för första gången får en gränsöverskridande majoritet. Sunt.

Ipswich ...

... Town  Down fortsätter blanda bra resultat med usla resultat. I går skulle kontakt knytas med lagen ovanför play off-strecket i den engelska andraligan. Då gör man en katastrofinsats och förlorar med 0-3 hemma mot Saints, Southampton. Och supportrarnas krav på tränaravgång (Jim Magilton) skallar säkert högre än på länge i Suffolkstaden i dag. Nu krävs segrar, annars blir det division 1 ett år till.

SAABlar

Två kinesiska bilföretag är intresserade av att shoppa Saab. Ett av Sveriges mest kända och renommerade företag kan alltså hamna i Asien. Ur led är tiden.

Smart?

Hur smart är det av de statliga AP-fonderna tre och fyra att dela ut chefsbonusar när Sverige är inne i en lågkonjunktur? Det borde ju falla på sin egen orimlighet att göra det. På Uppdrag Granskning i kväll tas ämnet upp.

Adjö

Då säger vi tack och adjö även till Broberg av de vinteridrottande hälsingelagen. 0-8 i kväll mot Västerås i kvartsfinal 2 gör att trunkarna kan ställas långt in i garderoben. Nu ställer vi våra hopp till Edsbyn och Söderhamns UIF. De senare börjar sitt kvartsfinalspel hemma mot Falkenberg tisdag den 10 mars.

Färjestad

På torsdag sitter jag i Läkerol Arena och ser Färjestad klä av Brynäs. Det är mig helt obegripligt hur gästrikarna ska kunna hota Karlstadslaget - i alla fall över en längre matchserie.

Skräll?

Kan Broberg skrälla i kväll? Hoppet är ju det sista som överger oss, men min känsla är att det skiljer för mycket mellan lagen för att söderhamnarna ska kunna hota gurkorna.

Snart ...

... i en dator nära dig kommer Hälsingetidningars nya webb. Snygg som f-n, om jag får säga själv. Snart får du säga din åsikt. Håll utkik!

Nej, HHC - ja, Edsbyn

Som väntat blev Piteå för svårt för Hudik hockey och vann med 8-1 i kvällens match i Piteå. Långt norr ur, alltså. Eller som Hudiksvalls Tidnings utsända sa: "Det är renar på vägarna." Nu är det slut på långresandet både för lag och reportrar. Edsbyn får, förstås, resa vidare. I kväll gjorde de sig av med Vänersborg i sin kvartsfinal och ett nytt bandyguld ter sig allt mer sannolikt.

Lodjursjakt

En sak har jag inte fattat: Varför tillåts det jakt på lodjur?

Bocken i Gävle ...

... ges plats i två år till har Gävle Centrumsamverkan bestämt, berättar Arbetarbladet. Självklart, ty vilken kommun vill missa en sådan bra pr-pelare som den brnnande bocken är.

Rättegången ...

... mot den 51-årige man som misstänks ha skjutit Caroline med två skott inleds i dag. Psykiatern Ulf Åsgård fanns med i SVT:s morgon-tv i morse och tillfrågades hur det kan slå så slint i en människas huvud att ett möte på en rastplats leder till att man har ihjäl en annan människa. Det är vi många som undrar över.
Hoppas rättegången ger svar på det, för jag undrar jag också.

Volvocheferna ...

... tycker det är helt ok att ge sig själva bonusar trots att företaget varslat titt som tätt på sistone. Men, snälla chefer, faller inte det helt och hållet på sin orimlighet att ge sig själv bonusar samtidigt som man verkar i ett land som är inne i en lågkonjunktur och nära på gränsen till recession?

Tynell

Konstigt att inte Daniel Tynell fick magsjuka eller influensa på vägen mot Vasaloppsmålet? Det verkar ju bara drabba svenskar.

Bandyslutspel

Lite gäspvarning är det efter de första kvartsfinalerna i bandyslutspelet. Edsbyn vann, Sandviken vann och Västerås vann - precis som väntat. Frågan är om Briberg spelat sin sista hemmamatch för säsongen? Dagens 1-5 mot hyperstarka Västerås gör att det mesta talar för det. För inte kan söderhamnarna vinna två raka i ABB Arena?

RSS 2.0